Digitala tvillingar och virtuell simulering – industrins recept för överlevnad

Vilka utmaningar kommer med den snabba digitaliseringsvågen i världen? Hur ska företagen, t ex inom den svenska verkstadsindustrin, överleva i den tuffa konkurrensen? Detta diskuterades under IVA:s event om Smart Industri i Luleå 18 maj. Ditwins vd Thomas Marklund var en av presentatörerna och vår skribent Charlie Essland var på plats.

Världen står inför en stor förändring och det är något som många företag behöver inse, framförallt de som inte ens har övervägt att digitalisera sin verksamhet. Intresset från företagen är idag blandat. Daniel Örtqvist, professor på LTU, undersökte intresset bland små och medelstora bolag och ca 70% av de svarande kommer investera i digitalisering. Vart de ovilliga 30 % kommer befinna sig i framtiden återstår att se. Finns de kvar om fem år?

Thomas Stetter, divisionschef på Siemens Digital Factory, berättade att hälften av alla företag på Fortune 500-lista har försvunnit sedan år 2000. De nya företagen på listan är digitaliserade företag. Siemens helautomatiserade fabrik i tyska Amberg har höjt sin kvalitetsnivå till 99,9988 %. Med en producerad produkt per sekund, innebär det att en produkt blir fel ungefär var 23e timme. Att Siemens lyckats uppnå detta, beror på den ökade användningen av virtuell simulering. Man bör jobba så länge som möjligt virtuellt, med den digitala tvillingen, sedan börjar det kosta pengar.

– Först nu känns det som om världen börjar vara ikapp min insikt om fördelarna att jobba med digitala tvillingar, förklarade Thomas Marklund, vd Ditwin, som har arbetat med virtuell produktutveckling i 25 år. Det är viktigt att hantera och dela produktinformationen i hela företaget. Genom att skapa smarta produkter som kan kommunicera kan servicen bli bättre, nya tjänster skapas och kunskapen om produkten återkopplas till den framtida produktutvecklingen. Det är fortfarande vanligt att ritningar i pappersformat är centrala i utvecklingsarbetet.

Ett företag som har tagit viktiga steg i digitaliseringen är Ditwins kund Ålö. Deras nya lastare Quicke marknadsförs med ”Heading towards a digital world”.

För att hjälpa företagen med digitaliseringen, har Ditwin har skapat Ditwin Academy. Där samlar och delar vi med oss av vår kunskap om digitalisering av verkstadsindustrin.

Smörgåsbord fullt av möjligheter

Företagen står inför ett generationsskifte, och alla var överens om att företagen behöver välkomna yngre personal till industrin. Robert Nyberg på Automation Region hade många bra exempel. I hans projekt har de arbetat väldigt brett för att öka kompetensförsörjningen; från en barnbok om robotar och tekniktävlingar för högstadieelever, till mentorskapsprogram på universitet och samarbeten mellan flera IT- och telekomföretag.

– Otroligt roligt att höra Siemens och Ditwin. De fångar exakt det vi landat i – det handlar om att ändra mindset kring digitalisering. Och vi har ett smörgåsbord fullt av möjligheter, menade Monica Bellgran, projektledare och sakkunnig på Teknikföretagen samt professor i produktionsutveckling vid Mälardalens högskola.

I Sverige arbetar ca 1 miljon människor inom industrin. Monica Bellgran och Thomas Marklund förklarade att digitaliseringen måste ske top-down, företagsledningen måste vara med och sätta upp en digitaliseringsstrategi.

De 40-talet deltagarna var överens om att möjligheterna är enorma, t ex inom utbildning. Man blir inte längre geografiskt bunden. Även studenter i Sverige kan ta del av föreläsningar från forskare och professorer i världsklass. Samtidigt blir marknaden större, om man inte längre är geografiskt bunden.

Sverige är dessutom en av fem länder i världen som är med och utvecklar militär flygkraft i världsklass. Ska vi behålla den svenska produktionen och slippa flytta produktionen utomlands, då måste vi vara i framkant i utvecklingen.

– 80% är inställning, resten är införande av ny teknik. Att kunna samla all information från produktutvecklingen på ett ställe är idag möjligt och förenklar utvecklingsarbetet avsevärt. Det är basen för virtuell simulering och digitala tvillingar, summerar Thomas och Charlie.

Se även IVAs hemsida för deras summering av eventet.